maanantai 18. marraskuuta 2013

Haudottuja ajatuksia vasemmalta

Lisääntyneet ajatushautomot tuottavat lisääntyvässä määrässä ajatuksia. Koska ne toimivat myös eri kansanliikkeiden ja puolueiden päätöksenteon pohja-aineistona, niihin on syytä kiinnittää huomiota.

Vasemmistofoorumi julkaisi viime viikolla vähälle huomiolle jääneen raportin "Kestävyysvaje ratkeaa digitaalisella infrastruktuurilla ja julkisen johtamisen uudistamisella". Kirjoittajia ovat Veikko Eranti, Jussi Nuortimo ja Mia Haglund. Raportin kokoamiseksi on haastateltu tusinan verran ihmisiä. Lähteinä esiintyy huomiota herättävän runsaasti akateemisten aineistojen lisäksi juttuja eri medioista.

Raportissa esitetään muun muassa, että ikääntyneiden osuutta järjestelmän kustannuksiin pitäisi kasvattaa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi korkeampia eläkemaksuja 53-63-vuotiaille, korkeampaa perintöveroa tai eläkekattoa. Ajatus on tuoreen tuntuinen ja rohkea avaus sukupolvikeskusteluun. Silti voi tietysti kysyä, onko ikärakenteen muutos jotenkin erityisesti ikääntyneimpien vika?

Ylläoleva on kuitenkin vain pieni sivupolku suuren valtaväylän varrella. Raportin tekijät kyseenalaistavat julkisen velan kauhistelun, vaativat lisää progressiota ja veropohjan laajentamista, esittävät investointeja perusinfrastruktuuriin ja julkisen sektorin uudelleen organisointia. Perusinfraan kuuluu tässä muun muassa tablettitietokoneiden jakaminen jokaiselle ja nopeat rautatieyhteydet Suomessa sekä Helsingin ja Tallinnan välillä. 

Uusia ajatuksia ei synny hautomatta. Kaikki uudet ajatukset eivät ole välttämättä hyviä, mutta niitäkään ei synny, jos ei sallita myös huteja. 

Kannattaa siis lukea, vaikka ei ole pakko olla samaa mieltä.


Tämäkin pätkä Berliinin muurista synnytti ajatuksia. Jostakin niiden on synnyttävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti