perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulurauhaa ihmisille ja koneille!

Nostan esille Helsingin Sanomien toimittajan Tuomo Pietiläisen jutun tämän aamun printtiversiosta, josta löytyy toki lyhennetty verkkoversiokin. Otsikko hs.fi :ssa on "Tietokoneet aiheuttivat suuren osan työeläkeyhtiöiden menoista". Jutussa nostetaan esille tärkeä asia, tietotekniikan haasteet hyvässä ja pahassa.

Työeläkealahan on siitä poikkeuksellinen, että siellä tietotekniikka pelaa, ihmiset saavat palvelua yhden luukun periaatteella mutta hajautetusti toimivat järjestelmät pelaavat hyvin yhteen. Niitä myös kehitetään hajautetusti, mikä pitää kehitystä yllä.

Kaikki, mikä liittyy tietokoneisiin ja -järjestelmiin maksaa aina ja paljon. Katsokaapa vain terveydenhuollon piirissä valmisteltua Apotti -hanketta. Terveydenhuollon tietosysteemit ovat koko maassa ihan levällään eivätkä naapurikuntienkaan koneet seurustele keskenään. Kun jotain korvaavaa yritetään luoda, alkaa hirveä vastustus. Hinta on hyvä lyömäase siinä keskustelussa.

Kyllä työeläkealakin käyttää järjestelmiinsä rahaa paljon, monien mielestä aivan liikaa. Hyvä uutinen on kuitenkin, ettei makseta tyhjästä vaan toimivasta kokonaisuudesta ja räätälöidyistä osasista, jotka nekin näyttävät toimivan hyvin.

Tarinan mukaan 50 vuotta sitten alan perustamisen aikoihin kenelläkään ei ollut harmainta aavistustakaan, miten tämä kokonaisuus hoidetaan. Jos olisimme sen aikaisen tekniikan varassa, suuri osa suomalaisista saisi leipänsä eläketiedostojen käsittelijöinä ja eläkepäätöstä saisi odottaa vuositolkulla. Onneksi joku keksi tässä välissä tietokoneen.

Pietiläisen jutussa on nostettu esille prosentteja, lukuja siitä, kuinka paljon tietokustannukset ovat kaikista hoitokuluista. Luvut vaihtelevat yhtiöittäin ja vuosittain. Tämä on hyvä uutinen. Se kertoo, että kehittämistä tapahtuu ja silloinhan sitä rahaa palaa. Sitten onkin kyse kilpailusta. Kenen uudistukset nostavat tuottavuutta eniten?

Hajautetun järjestelmämme yksi vahvuus tulee esille juuri tietotekniikassa. Kun on pakko olla vähintään yhtä hyvä kuin muut, on pakko kehittyä. Monopolissa tätä painetta ei ole. Jos kehitys olisi ollut sellaisen varassa, pelkään, että reikäkorttikonetoimittajat olisivat yhä merkittäviä toimijoita elinkeinoelämässämme.

Tästä asiasta saa muuten perusteellista selkoa myös tela.fi -sivulla olevan tiedotteen kautta. Siinä kerrotaan selvityksestä, jota tehdään parhaillaan ja joka valmistuu alkuvuodesta 2014. 

Näillä valoisilla ja tulevaisuuteen suuntaavilla katseilla tervehdän mahdollista lukijaani ja toivotan oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! Lukekaa lehtiä mutta jättäkää ikävät jutut väliin! Niitä ennättää lukea taas sitten arkena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti