perjantai 31. tammikuuta 2014

Rahoitusta, eläkeikiä ja suksimista

Uusia näkökulmia tupsahtelee verkon täydeltä. Kannattaa siis lukaista ja pysähtyä viikonlopuksi miettimään, onko niissä mitään onkeen otettavaa.

Talouselämä kirjoitti 31.1.2014 klo 11.21 "Soininvaara:  Eläkerahaa pitäisi käyttää suomalaisyrityksiin"  -"meillä ei ole wallenbergejä". Juttu on lehdeltä hyvä löytö. Alkuperäinen teksti löytyy melko pitkästä vyöryryksestä Osmo Soininvaaran omassa blogissa.

Ajatus ei ole mikään uusi. Muistan vastaavia ajatuksia viime vuosikymmenen ajalta ainakin Jouko Skinnarilta(sdp) ja Toimi Kankaanniemeltä(muistaakseni pers, entinen kd). Soininvaaran lähestymiskulma on kuitenkin uusi. Hän tunnustaa maariskin ja hajauttamisen tarpeen mutta kokee pääomapulan sen verran huutavaksi, että on valmis ottamaan maariskiä.

Tosiasiassa työeläkeala sijoittaa Suomeen ennätysmäärän jo tänään. Koskaan ennen ei ole niin paljon sijoitettu tänne, jos mittarina käytetään prosenttien sijasta euroja. Ja niitä kai tänne pääasiassa kaivataan? Uusia kohteita metsästetään kuumeisesti. Jos sellaisia löytyy, ei niiden sijainti Suomessa ole ainakaan este.

Kansainväliset arvioitsijat ovat arvostelleet meitä siitä, että suomalainen eläkeraha on liikaakin Suomessa. Ota tässä sitten selvää! Ketä tässä pitäisi totella?

---

Toinen uusi näkökulma löytyy Reutersin välittämänä taloussanomat.fi -julkaisusta 29.1.2014 klo 17.15. Otsikko pysäyttää: " Saksa laskee puurtajien eläkeikää - hintalappu huima". Jutussa kerrotaan Saksan uuden hallituksen suunnitelmasta laskea eläkeikää 63 vuoteen niiltä, joiden työura on vähintään 45 vuotta.

Saksassa arvoidaan olevan noin 900 000 sellaista, jotka ovat rientäneet työuraan heti kohta 18 täytettyään tai jo sitä ennen. Näiden eläkeiän laskeminen esitetyllä tavalla tulee maksamaan noin 160 miljardia euroa eli osapuilleen saman verran kuin Suomen eläkerahastoissa on yhteensä rahaa.

Muistutan kuitenkin Saksan voimassa olevasta suunnitelmasta nostaa yleistä eläkeikää kohti 67 vuotta nykyisestä 65 vuodesta.

Miettikääpä näitä, mutta älkää unohtako myöskään hiihtoa!

Ladutkin kutsuvat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti