tiistai 29. lokakuuta 2013

Koko komppanian murheet

Otaksuin jo eilisessä postauksessani, ettei Helsingin Sanomien Teija Sutisen hyvän jutun graafit olleet ihan kohdallaan. Näinhän se sitten olikin. Lopullinen, korjattu versiokin jutusta löytyy.

Tänä aamuna eilinen grafiikka esiintyi sitten oikeassa ympäristössään eli Teija Sutisen uudessa jutussa " Keva: Suomen ikärakenne vaatii rajua nostoa eläkeikään". Juttu löytyy myös HS:n paperiversion talousosasta.

Keva on laskenut ansiokkaasti, mitä tapahtuisi, jos huoltosuhdeongelma hoidettaisiin eläkeikää nostamalla. Siksi grafiikassa päädytään noinkin huikeisiin lukemiin, että nykynuorison eläkeiäksi tulisi 69-75 vuotta.

Korostan, ettei eläkejärjestelmän rahoitus moisia ikärajoja vaadi. Tämän tuo hyvin esille myös Allan Paldanius Kevasta, joka toteaakin jutussa, että "Pitkään eläminen aiheuttaa ongelmia rahoitukselle, mutta elinaikakerroin on räätälöity sitä varten."

On käynyt aiemminkin niin, että eläkejärjestelmän kannettavaksi on annettu ylimääräisiä taakkoja, kuten työttömyyseläke aikanaan oli. Kysymys huoltosuhteesta on kuitenkin sen verran iso, ettei sitä pystytä pelkkänä eläkeikäkysymyksenä ratkomaan. Vähintään yhtä tärkeitä ovat nettomaahanmuutto ja maahanmuuttajien sekä nuorten työllistyminen. Iso rooli on myös perhepolitiikalla ja työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella.

Kun keskustelu nyt näin herätettiin, se varmasti jatkuu. Viestikapulaa vie eteenpäin muun muassa Taloussanomien aamuinen juttu HS:n jutun pohjalta. Ja näitä tulee lisää, uskokaa pois.

Hyvä, että herätellään, mutta älkää hyvät ihmiset ladatko eläkeneuvotteluihin enää yhtään lisää kuormaa! Nykyinenkin reki näyttää aika raskaalta. Lisäksi liian suuri kuorma saattaa viedä uskon hevoseltakin.

Voipi mennä usko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti