perjantai 4. lokakuuta 2013

Tonttu ja miten se tehdään

Viikonvaihteen viihteeksi ja viritykseksi kannattaa lukea Voima-lehdessä esiintyvä Jari Hanskan juttu "Kolme tonttua riittää". Siinä ajetaan 3 000 euron eläkekattoa kuin käärmettä pyssyyn mutta poiketen monista muista jutuista, siinä yritetään löytää ratkaisumalli tai -malleja, joilla katto voitaisiin rakentaa.

Juttu kannattaa lukea ihan siitäkin syystä, että oli vain ajan kysymys, koska joku keksii ehdottaa, että suurituloisiksi määritellyt henkilöt pannaan maksamaan eläkemaksuja, joista ei sitten heille oikeasti kerrykään eläkettä. Tässä jutussa hahmotellaan kaksi mahdollisuutta, joko 100 % vero yli 3 000 eläkkeille tai sääntö, ettei yli 3 000 euron eläkkeitä saa maksaa, vaikka työura ja siltä ajalta maksettu palkka siihen oikeuttaisikin.

Ajatus on sikäli toimiva, ettei kukaan saisi eläkettä lakisääteisistä kanavista enempää kuin se 3 000 euroa. Mutta mitä muuta se mahtaisi aiheuttaa?

Jokainen pystyy seuraamaan liki realiajassa oman eläkkeensä karttumista sähköisellä työeläkeotteella. Olisiko joku niin pösilö tai hyväsydäminen, että jatkaisi työtään ja eläkemaksun maksamista vielä senkin jälkeen, kun 3 000 euroa eläkettä olisi tienattu? Ehkä, mutta ei ainakaan siinä mitassa kuin nykyisin.

Nythän on niin, että sellainen ihminen, joka saa sen 3 000 euroa eläkettä kasaan, saattaa innostua tavoittelemaan vaikkapa 4 000 euroa tai vieläkin enemmän. Ihminen nyt vain on sellainen, että se saattaa haluta lisää. Olettaen, että hänen työnantajansa on täysjärkinen eli maksaa hänelle palkkaa vain hyödyllisestä työstä, hänen eläkehimostaan on hyötyä myös muille, vähintään hänen työnantajalleen.

Jos hän jaksaa ponnistella noin 4 000 euroon saakka, hän saa ilon maksaa ylimääräistä 6 prosentin solidaarisuusveroa, siis jo ennestään kohtuullisen korkean veronsa päälle. Siitähän hyödymme me muut veronmaksajat, vai mitä? Sinänsä luulen, että tuokin vero hillitsee jo nykyisellään töissäjatkointoa noissa tuloluokissa, mutta se on ihan eri juttu.

Hanke kääntyisi siis työurien lyhentämishankkeeksi tulohaarukan yläpäässä. Jos eri medioissa esiintyvät mielipidekirjoitukset jaksaa lukea, se on vain hyvä juttu, koska niiden mukaanhan suurituloiset eivät tee juuri mitään palkkansa eteen. Jos nyt kuitenkin sattuisi olemaan vaikkapa sellainen lääkäri, insinööri, tuomari tai arkkitehti, joka noihin tuloihin maassamme pääsee, saattaisi hänen työssäjatkamisestaan olla yleisempääkin riemua.

Kuten sanoin, Voiman juttu kannattaa lukea. Jos minun mielipiteisiini asiasta haluaa vihkiytyä tarkemmin kannattaa tutustua Turun Sanomissa julkaistuun alioon viime viikolta. Sinne löytää vaikkapa Telan kotisivujen kautta.

Hyvää viikonloppua ja lukuintoa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti